среда, 19. новембар 2014.

Da li se nečim može kupiti mir u duši

Da Bog postoi i činjenicu da ono što može dasmiri dušu i da opusti vaše tijelo jeste odlazak na takva mijesta, pokrepljuje samo postojanje mjesta na kojima se odlazi u molitvi Bogu i to svih ljudi sa svih krajeva svijeta, različitih religija i kultura.
Manastir Ostrog je smješten u Crnoj Gori na putu izmedju Podgorice i Nikšića. Osnovao ga je Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški, čudotvorac. Sveti Vasilije Ostroški rodjen je u selu Mrkonjiću 1610 godine.
Proglašen je za vladiku zahumsko hercegovačkog u manastiru Tvrdoš kod Trebinja. Medjutim manastir Tvrdoš biva porušen pod najezdom Turaka i Sveti Vasilije odlazi blizu grada Onogošt gdje osniva manastir Ostrog.
Manastir Ostrog je smješten u Ostroškoj Gredi ispod koje sepruža predivan pogled na Bjelopavlovića polje. Manastir je bio pogodjen i požarom od kojih su srećom ostale dvije male pećinske crkve, a one čine osnov današnjeg manastira. Stoji uspravno i sastoi se od Gornjeg djela manastira i Donjeg dijela manastira.
Gornji dio manastira se sastoi od crkve Vaznesenja Bogorodice u kojoj se čuvaju mošti Svetog Vasilija u ćivotu i crkve Svetog Krsta.
Freske su radjene tako da se prilagode prirodi i oslikavali  su je slikar Radul i ostali svijetski poznati slikari 17 vijeka.
Donji dio manastira je gradjen u19 vijeku, sastoi se od crkve Svete Troice, manastirskih konakai vjerske škole iz 18 vjeka.
 Kako bi osjetili potpuno otjelotvorenje Boga u sebi i oko sebe predlažem vam da ovo mjesto posjetite pješke. 

Нема коментара:

Постави коментар

Be part of my team