уторак, 18. новембар 2014.

Sitne stvari koje smetaju mačkama

Male mace- naši prijatelji.
Ljubav prema kućim ljubimcima je jako posebna stvar. Ljubav prema našim kućnim ljubimcima može razumijeti samo onaj koji ima kućnog ljubimca. Držati mačku za kućnog ljubimca je jako zahvalna stvar. Mačke su veoma čiste životinje i prvo što im smeta je prljavština, pružaju veliku pozitivnu energiju i njihova ljubav i pažnja se vremenom samo povećava. Zbog toga ugoditi našoj maci jeste zaista najmanja stvar koju možemo uraditi kako bi ispunili njihova očekivanja.
Hrana je maci jako važna. Kada bi se željelo pravilno hranjenje  vaših ljubimaca  onda bi to bilo u razmijerama  od 400g. dnevno. Hrana bi trebalo da bude raznovrsna . Mada često mačke povezujemo sa slaninom većina mačaka to ne voli.
Od ribe je vrlo važno da bude zastupljena tunjevina ali previše tunjevine smeta vašoj mački. Meso je vrlo važno inače za macu. zastupljenost  višestruka u njezinoj ishrani pomaže mački u samoodbrani od bolesti.
Mačke vole rižu i zastupljenost žitarica, u njenoj ishrani je jako važna, mada u malim količinama. Mačka ne voli začine, a biber izaziva zavisnost.
Dvije šoljice vode za piće dnevno za mačku je dovoljno.
Voda i mačka je veoma interesantna priča. Kako okupati mačku tema je koja je uvijek zastupljena. Mačka ne voli da se kupa i ona sama održava svoju higijenu jer mačka osjeća da, voda svojim hemiskim sastavom šteti mačkinim tjelesnim sokovima koji su važni mačkinu kožu. Ona u njima izaziva fasciniranost i nemoćnost od nje. Takodje kao razlog koji je zastupljen jeste taj koji je vezan za genetiku. Lavovi koji su bliski rodjaci domaćoj mački  ne vole vodu jer u njoj ima krokodila te je izbjegavaju.
Mačke ne vole jake mirise pogotovo mirise cvijeća ali zato blage ljudske mirise vole. Vole mirise krema.
Mačke takodje ne vole hladnoću vole toplotu, ne vole da mijenjaju svoju rutinu i žele da znaju kada ćete im dati hranu da li će biti na vrijeme.
Mačke ne vole da se maze i ono ponekad izaziva grčenje što je za mačku veom bolno. Ipak ako to vaša mačka želi treba je maziti. Mačka ne voli da joj ne dajete punu pažnju i ne voli da je ignorišete ipak su oni rodjaci lava za koje je vezan naziv cara medju životinjama. A po neki sladoled im je jako važan.
Većina bolesti kod mačaka javlja se ljeti u toplije vrijeme . Krpelji i buve su stalni mačkin problem. Njihovo prisustvo izaziva anemiju kod mačaka.
Krpelj se javlja u proljeće . Kada naša mačka voli da se igra uvijek je u opasnosti od ovih neprijatnosti. Krpelj može da bude prenosioc bakterije Haemobartonella felis. Ona ostavlja malo simptoma. Ali je odaje slabost i anemičnost. Haemobartonella felis liječi se antibiotikom doksicinom.
Buve mogu da budu jako neprijatne. One kod mačke mogu da izazivaju svrabež. Sa njima se rešavamo sprejom protiv buva.
 Tu se nalaze i višestruke viroze.
 Od njih je najopasnija Panleukopanija posebno za mlade mačiće. Simptomi su depresivnost, povraćanje, aneminost. Tu su još i rinatrahitis i viroza izazvana mačijim kalcivirusom čiji su simptomi slični curenjem iz njuške, kijavica, povraćanje. Kod viroze izazvne kalcivirusom  može doći do stvaranja čireva. Od smrtnih bolesti izdvajaju se leukemija i sida. Kod mačaka i paratonitis koji napada mlade mačiće, mladje od tri godine. Kod njega su simptomi anemičnost, žuta boja sluznice i povećanje trbuha usled nakupljanja tečnosti.
Kako vi i vaša mačka mnogo ljepše i bezbrižnije provodili vrijeme potrbno je da je redovno vodite kod veterinara. 

Нема коментара:

Постави коментар

Be part of my team