субота, 17. јануар 2015.

Pečurke bukovače

Traženje po šumi pečuraka je zaista intrigatno. Osim toga zdravo. Traženje pečuraka u šumi i sami uzgoj je veoma unosan posao. U šumi pečurke bukovače rastu u starim stablima. A veoma  se prilagodjavaju i domaćem uzgoju. Čak bolje nego u prirodi. Uzgojstvo pečuraka bukovače je lako, lakše nego uzgoj šampinjona.
Dovoljno je samo da se to radi u tamnim, vlažnim prostorijama. 
Prerastanje pečurke bukovače ide tako što u tamnim vrećama stavljamo slamu od pšenice, ostatke kukuruza. Preporučujemo i ostatke od graška i buranije po stručnjacima.
Sjeme pečurke bukovače je micelij. Sijanje vršimo tako što navlažimo podlogu za sadnju vodom oko 60' pospemo micelij, i opet dodamo sloj navlažene podloge. I tako redom. Vrećicu ne trebamo odmah prorezati, Uradićemo posle prorastanja. Vrećice treba da odložimo u suvu, tamnu prostoriju. Prostoriju treba redovno provjetravati. Vrećice trebaju da budu razdvojene 5 do 10 cm. Temperatura u prostoriji treba da bude od 25' do 30' C.

Vrećice treba da stoje u prostoriju za prorastanje sve dok vrećice ne pobijele, Tada vrećice premještamo u prostorije za donošenje ploda. Na vrećicu napravimo prorez oko 10 cm. Tu će se pojaviti izdanak koji će donijeti plod.
Da li će pečurka bukovače donijeti plod zavisi od temperature koja se sada u prostoriji za donošenje ploda spušta i do 18'. Vlaga se održava tako što se prska vodom beton ispod vrećica. Sa što manjim kapima, nikako se ne preporučuje da se to radi po vrećici. Preporučije se vlaga i do 80' u prostoriji za donošenje ploda. Prostorija za donošenje ploda treba da bude tamna i da se redovno provjetrava.
Ispunjavanjem ovih uslova, temperature, vlage i redovno provjetravanje malih značajnih uslova, za malu stvar koja značajno sija pečurku bukovaču, pečurka bukovača će sigurno dobro roditi.
 

Нема коментара:

Постави коментар

Be part of my team