четвртак, 20. новембар 2014.

Mante

Mante su veoma sitna vrsta hrane sastavljenaod tjesta praugonog oblikai različitog punjenja i preliva od kiselog mlijeka i milerama. Ja sam ovog puta izabrala da to bude punjenje od spanaća i sira i mljevenog mesa. Ovakva vrsta hrane vodi porjeklo iz istočnjačke kulture.
Za početak imamo 450g brašna, jedno jaje, jedan decilitar hladne vode, pola kašikice soli.
Za jedan preliv od mesa treba nam sto grama mesa (junetine). Zatim kurkuma, so, biber, malo jača, paprika crvena.
Za preliv od spanaća dvadeset grama sira dva čena bijelog luka.
Vrlo je važno da  namaze zgotovimo prije tjesta.
Preliv od mante ide tako što se doda 3 čaše kiselog mlijeka i kašika milerama.
U zagrijanom ulju dodamo crni luk, potom meso i začine. Drugi preliv ide lakše. U zagrijano ulje spanać i izmućen sir sameljemo 2 čena bjelog luka i pomješamo sa spanaćem.
Tijesto zamjesimo tako što dodamo so, pomješamo brašno, jedno jaje i mjesimo uz postepeno dodavanje vode. Razvučemo tijesto sa oklagiom na veoma tanko. I od njega napravimo praugone djeliće. Jedne punimo sa nadjevom od mesa i sastavljamo krajeve u obliku paketića, a one sa spanaćem koji se zovu peravu po gradu Peravu, u obliku trougla, kako ne bi izašla sadržina. Voda za njih se priprema tako što se prokuva i u nju se doda so i ulje. Kuvaju se dva minuta.
Preliv se sastavlja tako što se zajedno pomješaju kiselo mlijeko i milerama i pospu se mante.
 Vrlo značajan obrok mogu biti mante, a pri tom ono čuva tradiciju istočnjačkih naroda.
Prijatno.

Нема коментара:

Постави коментар

Be part of my team