четвртак, 15. јануар 2015.

Punoglavci

Svaka životinja je u našoj fauni važna. I veoma je teško opstati još dok si mali. Zbog toga žabe imaju veoma čudne vrste zaštite svoje djece. Ono što je mene posebno zaintrigiralo jeste očinska ljubav žabca jedne vrste žabe i dovitljivosti ženke druge vrste žabe, uz pomoć svoga mužjaka, smišljajući i imajući sposobnosti da zaštiti svoje sitno malo potomstvo punoglavce.
Posle parenja ženka Darvinove žabe polaže jaja i mužjak čuva jaja dva tri dana dok se ne izlegu punoglavci. Da bi ih zaštitio on guta punoglavce i stavlja ih u svoje vokalne kesice gdje ih čuva do metamorfoze. Taj proces traje od pedeset do sedamdeset dana. Posle toga punoglavci kao razvite žabe prelaze u usta mužjaka ove vrste žabe i izbacuje ih kroz usta u vodu.
Ženka purinamske žabe čuva svoje potomstvo na ledjima. Purinamska žaba živi u mutnim vodama Amazona. Mužjak svojim akrobacijama u vodi oplodjuje jaja. Rupice ove žabe na koži su jedino stanište sve dok se ne izlegu iz jaja punoglavci, prodju metamorfozu i razviju se u prave žabe i potom izlaze vani. Preko jaja se obrazuje gljivična kožica. Ona štiti jaja. Prizor je zaista spektakularan i izuzetan. Broj jaja može biti od 200 do 250 komada.

Нема коментара:

Постави коментар

Be part of my team