понедељак, 17. новембар 2014.

Ruža

Ono što je medju životinjama lav, car, to je ruža medju biljkama. Postoje više vrsta ruža i dolazi iz Kine. Tokom vremena bila je simbol moći. Bila je ispiracija mnogim umijetnicima, slikarima književnicima. Zbog svoje ljepote i simbolike bila je poklon.
Ruža je ukrasna drvenasta biljka i njena prva prdstavnica zvala se Rosacea
Da bi poklonili ružu trebamo gledati na njenu boju.
Bijela ruža je odraz mladosti.
Crna ruža je predstavlja prijetnju i praštanje. Ova ruža jako nepravedno nosi sa sobom sve ono nepravedno, čak je i zloupotrebljena od strane nekih organizacija pod dejstvom svog simbola. Ali zbog svog mističnog izgleda ona sve više se upotrebljava kao poklon i nosi sa sobom ozitivne stvari kao želja za novim početkom, a i bila je nepravedno zapostavljena.
Crvenom ružom izražavamo duboku ljubav. Ako poklanjate ovu ružu onda je osoba koja je prima predmet  vaš velike , pažnje, strasti i ljubavi.
Ljubičasta ruža je odraz moći i misičnosti. Ako poklanjate ovu ružu onda je osoba koja je prima za vas važna, posebno lijepa i nedodirljiva.
Žuta boja ruže odražava nježnost, usresredjenost, pažnju, zahvalnost, prijateljstvo, a po nekima i ljubomoru.
Ako poklonite ružu ove boje svom prijatelju onda on treba da stekne utisak da je on za vas jako važan i da ga ljubomorno čuvate.
Ruža zelene boje je jako rijetka i ona je simbol plodnosti. Ako poklanjate ovu ružu trbalo bi je ukomponovati sa lijepim željama i može da simbolizuje vaša osjećanja veoma rijetka, neobična za vas prema osobi kojoj je darujete. Možda, eventualno, koja se tek radjaju ili su u povoju. Trbali bi ste biti pažljivi sa ovom ružom jer ona negdje odrazuje zavist i ljubomoru.
Narandjasta ruža predstavlja bogastvo pažljivih i nježnih osjećanja. Ako je polonite svom prijatelju može da mu time pokažete da zaslužuje svaku vašu pažnju i zahvalnost.
Ruža roze boje je simbol strasti, maštanja, odanosti, nježnosti. Roza boja je simbol podanosti.
Zbog svog mirisa i, uostalom svog izgleda ruži se pripisuju razna ljekovita dejstva na čovijeka.
Njezini pupoljci su u 14 stoljeću korišteni kao lijek protiv Crne smrti.

Aromatična uljna ružina esencija

Šolja ružinih latica
Šolja cveta ljubičice
Šolja vode
2,5dl maslinovog ulja
kašikica ulja od karanfilića
2 kašikice cimeta u prahu 
kašikica mirisne smole
jedna četvrtina sjemena lana
U cik zore dok izlazi Sunce, staviti u šolju latice ruže i ljubičica zaliti ih vodom, poklopiti i ostaviti na Suncu da odstoje tri dana. Za to vrijeme izdvojiće se ulje koje će plivati na površini vode. Komadićem vate pažljivo pokupiti ulje, a potom je iscediti u staklenu bočicu. Dodati maslinovo i ulje od karanfilića pa flašicu ažljivo okretati u smjeru kazaljke na satu i polako dodavati cimet, mirisnu smolu i sjeme lana. Dobro zatvoriti i čuvati na hladnom mijestu. Posle četiri nedelje procediti kroz gazu i ulje je spremno za korišćenje.

Нема коментара:

Постави коментар

Be part of my team